Det blir vanligare och vanligare med olika typer av skadedjur i våra hem. Misstänker du att du har skadedjur i din bostad är det din skyldighet att anmäla detta omgående.
Så anmäler du
Om du upptäckt skadedjur, gör en felanmälan omgående. Det kan du göra via Mina sidor eller genom att ringa 0586-657 00. Det är viktigt att du gör din anmälan direkt. Ju snabbare åtgärder kan sättas in desto lättare kan problemen avhjälpas och obehaget minimeras. Klicka här för att komma till en broschyr om skadedjur! (PDF)
Karlskogahem har ett samarbetsavtal med Anticimex, som hjälper dig att bli av med skadedjuren.
Sanering
Olika skadedjur kräver olika åtgärder. Ibland kan det räcka med en grundlig städning men ofta krävs sanering. Tveka därför inte att anmäla misstänkta skadedjursangrepp. Vid upprepande saneringar eller att du inte har anmält att du har skadedjur så kan du bli ersättningsskyldig. Kontrollera att det ingår sanering i din hemförsäkring.
Så gör du för att undvika vägglössen
Vägglusen var ett stort problem i förr i tiden, men i takt med att vår bostadsstandard blev bättre försvann i stort sett problemet. Nu märks en markant ökning av antalet fall, och resor utomlands är den stora boven.
Vägglusen kan gömma sig bakom lister, tavlor, gardiner och kommer ofta fram på nätterna för att suga människoblod. De sprider inga sjukdomar, utan är ett rent obehag. De styrs av tillgången på mat och kan ligga i dvala en lång period, upp till ett år för att sedan vakna till liv. Vägglöss kryper, de hoppar inte och går inte långt ifrån oss människor.
Vad kan du göra själv?
Vanligaste orsaken till vägglöss är att man får med sig dem hem på kläder eller i resväskan vid en utlandsresa. Saneringsföretaget tipsar om vad man kan göra på resan och när man kommer hem för att minimera risken att få med sig ohyran.
På hotellrummet
- Ställ resväskan högt och långt ifrån säng eller annan möbel som kan användas som sovplats.
- Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån.
- Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckfläckar kan det vara spillning från lössen. Be att få byta rum!
Vid hemkomsten
- Ta ur alla kläder ur resväskan och tvätta, gärna i 60 grader om det går. Övrigt innehåll läggs i plastpåse och läggs i frysen under några dygn.
- Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen läggs i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn, därefter kan den kastas. Den kan också behandlas med värme max 60 grader i ett värmeskåp eller alternativt vanlig insektsspray, speciellt i skrymslen och håligheter.
- Om du upptäcker blodfläckar på lakanen i bostaden, kontakta saneringsföretag.
Städa riktigt ordentligt några gånger per år
- Plocka ur köksskåp och lådor. Tvätta sedan hyllor och lådor och bakom spisen.
- Tvätta även annan köksutrustning som går att dra fram.
- Dammsug vid golvlisterna i köket med ett smalt munstycke. Eftersom insekter gärna gömmer sig i springor är det viktigt att rensa springorna.
- Tvätta sedan alla kläder och lakan för att se till att få helt fritt från skadedjur.
- Tänk på att rengöra ditt städmaterial noggrant både före och efter städning.
- Köp inte begagnade möbler med stoppning eller sängar, eftersom insekter gärna gömmer sig där.
Trots grundlig rengöring kan det vara nödvändigt att behandla otillgängliga vinklar och vrår med ett bekämpningsmedel om du haft skadeinsekter. Detta ska utföras av en utbildad skadedjurstekniker.
Mer information och allmänna tips om vägglöss och andra skadedjur hittar du på Anticimex webbplats.
Under pågående sanering
Om Anticimex har konstaterat skadedjur i din lägenhet, så spärras du från att byta lägenhet inom Karlskogahem. Denna spärr är under tiden saneringen pågår och sex månader från att saneringen avslutas. Detta görs för att minska risken för spridning av skadedjur.