Kalla element har sin naturliga förklaring
Höst. Lägre inomhustemperaturer. Känner du på elementen är de kalla. Vad är fel? Oftast inget alls.
Ett behagligt inneklimat är viktigt. Speciellt under höst och vinter, när vi tillbringar mer tid i bostaden än under vår och sommar. När inomhustemperaturen sjunker vill många ha det varmare, och stänger tilluftsventilerna för att temperaturen ska stiga. Det gör den inte. Istället får du dras med dålig luft i lägenheten och kanske ovälkomna dofter från grannens matos.
Sommartid kan innetemperaturen ligga på 25 grader, medan den under hösten sjunker till 20-21 grader. Det gör att många tycker att det är kallt i lägenheten. Och om också elementen känns kalla kommer tanken direkt – något är fel med värmen.
– Oftast är det inget fel, säger Thomas Andersson, VVS-samordnare på Karlskogahem. Elementens termostatventil slår automatiskt av värmetillförseln när temperaturen är över 20 grader. Det är den nivå vi har kommit överens om med Hyresgästföreningen.
Om du har en lägre temperatur ska du göra en felanmälan. När du anmäler att du har kallt i din lägenhet kommer du att få frågan om du har mätt temperaturen. Vi ser gärna att du gör det mitt i rummet med en tillförlitlig termometer.
Upprepad felanmälan kan leda till att du får betala för vårt besök om det visar sig att du har rätt temperatur i din bostad. Anledningen är att vi har begränsade resurser och månar om att dem som verkligen har fel temperatur ska få hjälp.
Några tips!
- Se till att fönsterventilerna är öppna.
- Rengör spiskåpans fettfilter regelbundet.
- Håll ventiler rena från damm och smuts.
- Vädra snabbt och effektivt genom tvärdrag.
- Ställ inga stora möbler framför element.
- Se till att gardinerna inte hänger över elementen eller elementens termostat.
- Låt badrumsdörren stå öppen efter bad eller dusch eller när du torkar blöta kläder.